Tags

, , , ,

QuinoMafalda er en af mine yndlingspersoner- og tegneserier, og det glæder mig derfor overordentlig at hendes “far”, Joaquín Salvador Lavado, bedre kendt som Quino, onsdag som første tegneserieskaber modtog den ærefulde spanske pris, Prinsen af Asturias’ Pris for Kommunikation og Humaniora.

Mafalda er en lille verdensklog pige med en stærk retfærdighedssans og en udtalt sans for filosofi. Som stribe kan ‘Mafalda’ minde lidt om ‘Radiserne’, men den slog aldrig rigtig an i Europa – man sagde den var for latinamerikansk! Personlig synes jeg Malfaldas visdomsord er almengyldige. I 1984 udgav forlaget Hjulet første bind i serien om Mafalda, men det blev kun ved det ene.

Quino fødtes i 1932 i Mendoza, Argentina, og blev uddannet på Escuela de Bellas Artes i Buenos Aires.  I begyndelsen af 1960’erne skabte han Mafalda, som kørte i ca ti år i forskellige argentinske aviser. Efter militærkuppet i 1976 gik han i i eksil i Milano.

 

Mafalda-stribeJeg går ud og handler, du må ikke lukke op for nogen, uanset hvor meget de ringer på! OK – MOR! – Heller ikke hvis det er lykken?